Laadpaal voor thuis kopen: Waar moet je op letten?

Wat voor elektrische laadpaal moet ik kopen? Er zijn veel verschillende type laadpunten, en welk oplaadpunt je moet bestellen hangt af van jouw huis en elektrische auto. In dit artikel leggen we je alles uit over de soorten laadpalen die je kunt aanschaffen voor jouw elektrische auto.

Vermogen

De eerste factor die je moet overwegen is het vermogen van een laadpunt. Voor thuis is het bijna altijd alleen mogelijk om een A/C laadpaal te installeren. Het vermogen van A/C laadpunten ligt tussen de 3,7kW en 22kW. 

Laden kan met een amperage van 16A of 32A, en dat kan weer via 1 of 3 fasen (1F & 3F).
16A + 1 fase : 3,7kW
32A + 1 fase : 7,4kW
16A + 3 fasen : 11kW
32A + 3 fasen : 22kW

Fasen

Eerst willen we weten of jouw elektrische auto 3 fasen kan laden. Bekijk hier of jouw auto dit kan. Autofabrikanten zorgen er steeds vaker voor dat hun auto’s op 3 fasen kunnen laden. Ook als jouw auto dat nu niet kan, is het dus handig om je voor te bereiden op de toekomst en een 3 fasen laadpunt aan te schaffen. Jouw 1 fase auto kan dan laden over één van de 3 fasen van het laadpunt.

Ampèrage

Het amperage verschilt ook per elektrische auto; een Tesla model 3 laadt bijvoorbeeld op 3F/16A, terwijl een Nissan Leaf op 1F/32A laadt. Ook hier kun je checken hoeveel ampère jouw elektrische auto kan laden. Ook hier is het goed om je voor te bereiden op sterkere auto’s als jouw auto geen 32A kan laden. Het laadpunt gaat dan vanzelf op 16 ampère laden.

Tot slot moet je kijken hoeveel vermogen er beschikbaar is in jouw pand. Raadpleeg altijd een expert om te bepalen wat handig is. Als 16A haalbaar is maar 32A net niet, kun je de laadpaal afzekeren op bijvoorbeeld 20A. Maar wat nou als je 32A kan, maar doordat je af en toe de wasmachine en droger tegelijk aanzet, je het laadpunt toch af moet zekeren? Volt Time biedt met Dynamic Load Balancing de perfecte oplossing.

Functies

Dynamic Load Balancing

Een laadpaal met dynamic load balancing houdt het verbruik van het huis in de gaten. Het overige vermogen is dan volledig beschikbaar voor het laadpunt. Het pand heeft dus altijd voorrang. Op die manier kan je zonder zorgen elektrische apparaten in het pand gebruiken; het laadpunt zal automatisch minder stroom trekken. Als je ‘s avonds gaat slapen, en het huis minder verbruikt, zal het laadpunt weer sneller laden.

Over ‘s avonds laden gesproken; stroom is voor mensen met een “hoog/laag” stroomtarief ‘s avonds goedkoper. Als je een “slim” laadpunt aanschaft, kan het laadpunt automatisch op de goedkoopste momenten laden. Een slim laadpunt maakt gebruik van een zogeheten “backoffice”. Hiermee kun je altijd en overal het laadpunt instellen en de stroomkosten van jouw laadpaal inzien.

Vaste kabel of socket

De meeste elektrische auto’s gebruiken een “Type 2 EU” laadkabel. Als je een auto koopt, ontvang je meestal een oplaadkabel met twee koppen. De ene kant steek je in de auto, de andere in de “socket” (stopcontact) van het laadpunt. 

Als je een laadpaal voor thuis neer wil zetten, is het voor het gebruiksgemak fijn om te kiezen voor een “Vaste kabel”. Dan hoef je niet telkens de kabel uit de auto te pakken, maar steek je direct de kabel van het laadpunt in jouw elektrische auto. Je kunt daarbij vaak kiezen voor een 5 meter en 8 meter variant, evenals een normale kabel en een laadpunt met spiraalkabel.

Plug & charge of RFID?

Je kunt jouw laadpunt instellen om altijd te laden zodra er een auto wordt aangesloten. Dit heet “Plug and Charge”. Als jouw laadpunt in theorie toegankelijk is voor voorbijgangers, is het handig om een laadpunt met RFID functionaliteit te nemen. Dan kan je instellen dat alleen jij er mag laden door jouw pasje of pebble er langs te halen. Sommige laadpalen hebben zelfs een fysieke sleutel.

Slim laadpunt: Backoffice functionaliteiten

Met een backoffice opent zich een nieuwe wereld aan mogelijkheden. Je kunt goedkoper laden, stroomkosten automatisch verrekenen met je bedrijf en zelfs voorbijgangers laten laden en daar geld mee verdienen!

Hier lees je meer over een zakelijk laadpunt thuis neerzetten. Stroomkosten worden dan automatisch verrekend aan je bedrijf.

Het laadpunt moet een internetverbinding hebben en via OCPP communiceren. Dit kan via Ethernet of met een SIM kaart. Voor deze service sluit je een abonnement af. Hier lees je welke functionaliteiten je kan verwachten van een backoffice en hoe je deze af kunt sluiten.

Installatie

De kosten van een laadpunt installeren starten doorgaans vanaf €500-€600. De kosten hangen af van jouw woonsituatie. Een laadpunt buiten aan de muur hangen, vlak bij de meterkast, is vrij goedkoop. Als er bijvoorbeeld een tuin tussen het laadpunt en de meterkast zit, moet er gegraven worden om de kabels te trekken. Ook als je een laadpunt op een montagepaal wilt kopen, moet er gegraven worden. Dit is duurder. Een montagepaal met betonsokkel kost trouwens zo’n €200.
Neem contact met ons op als je vragen hebt over installatie.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.