Goedkoop laden: 5 manieren om geld te besparen

Een auto opladen lijkt simpel. Toch zijn er allerlei kostenbesparende dingen die je kunt doen waar je misschien niet meteen aan denkt. In dit artikel leggen we je uit hoe je geld bespaart met laden.

Smart Charging

“Slimme” laadpunten kunnen veel, waaronder het laden tijdens daluren. Terwijl je slaapt en de stroom goedkoop is, zal het laadpunt besluiten om te laden en er altijd voor zorgen dat deze precies vol is zodra je ‘s ochtends weer naar werk gaat. Dit kun je ook zelf instellen voor een optimale laadcurve. 

Vehicle to Grid (V2G)

Met Vehicle to Grid is het mogelijk om via het laadpunt je auto te gebruiken als accu. Wanneer stroom goedkoop is, gaat de auto laden. Zodra stroom duur is, wordt een deel van het verbruik opgevangen door de elektrische auto. Dit is ook heel handig als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt.

Openbaar laden

Elektrisch rijden is goedkoper, toch? Ja en nee. Probeer zoveel mogelijk met je eigen laadpunt te laden en vermijd publieke laadpunten. Jouw stroom kost zo’n €0.19 per kWh inclusief BTW. Bij openbare AC laadpunten is dit vaak al €0.30-€0.35. Bij openbare DC laadpunten zelfs €0.65; ongeveer even duur als tanken dus. 

Als je dan toch openbaar moet laden: Er bestaan veel kaarten van openbare laadpunten, daar kun je meestal de kosten zien.

Jouw laadpunt publiek maken

Dit kan als je een backofficeabonnement hebt met jouw laadpunt. Het laadpunt komt op alle kaarten te staan en je kunt zelf de laadprijs bepalen. Let erop dat je hiervoor wel een maandelijks abonnement betaald van ongeveer €6 per maand.

Toekomstbestendigheid

Als je bij aanschaf het goedkoopste van het goedkoopste kiest, maak je wellicht een fout. Allereerst kan je dan niet Smart Charging, V2G en publieke plaatsing toepassen. Veel elektrische auto’s die nu op de markt komen hebben bovendien weinig vermogen; in de toekomst zullen alle auto’s 32A/3F worden. Als je dus een heel simpel en minder krachtig laadpunt koopt, zal je deze in de toekomst weer moeten vervangen. Dit brengt aanschaf- en installatiekosten met zich mee. Wees dus voorbereid op de toekomst!

Serviceabonnement

Bijna alle fabrikanten bieden 2 jaar garantie, maar rekenen wel voorrijkosten als ze problemen voor je moeten oplossen. Daarom is het handig een serviceabonnement te kiezen waarbij problemen op afstand inzichtelijk en soms zelfs oplosbaar worden. Dit kost vaak zo’n €2-€3 per maand. Als je een backofficeabonnement afsluit is het serviceabonnement echter meestal inbegrepen.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.